Rotaract este cea mai activă comunitate de tineri din Romania! Servește mai presus de sine!

Despre Rotaract District 2241

Rotaract este un club sponsorizat de Rotary, pentru tineri cu vârste între 18 și 30 de ani. Cluburile Rotaract au ca arie de acțiune comunitățile în care se află precum și universitățile și sunt sponsorizați de un club Rotary local. Asta îi face adevarați "parteneri de serviciu" și membri cheie în familia Rotary.

Cluburile Rotaract au întâlniri săptămânale în care se discută proiecte, se vizitează alte cluburi sau se desfaşoaăa activităţi socio-culturale şi work-shopuri de dezvoltare personală și profesională. Locul și ora ședințelor sunt informații publice, iar orice dorește să participe este binevenit - tot ce trebuie să facă este să ia legătura cu Președintele sau Secretarul clubului respectiv. În afara şedinţelor, Rotaractienii au ocazia să se implice în proiecte comunitare sau vocaţionale, să participe la seminarii şi conferinţe şi să cunoască tineri de elită din toate colţurile lumii, deoarece Rotaract înseamnă, înainte de toate, prietenie.

Fiecare Club Rotaract face parte dintr-o organizaţie districtuală Rotaract (Cluburile Rotaract din Romania şi Republica Moldova formează împreună Districtul 2241), care este condusă de catre un Reprezentant ales anual. Organizaţia districtuală planifică atât conferinţe regionale, cat si pe cele districtuale, dezvoltă proiecte regionale, organizează traininguri şi seminarii pentru membrii săi şi sprijină evenimente speciale cu scopul de a strânge legăturile dintre cluburi.

Ce facem pentru ceilalți?

Scopul Rotaract este de a oferi tinerilor oportunitatea de a-și spori cunoștințele și abilitățile care îi vor ajuta în dezvoltarea personală, pentru a răspunde nevoilor fizice și sociale ale comunităților lor, și de a promova relații mai bune între toți oameni din intreaga lume într-un cadru bazat pe prietenie și servicii. Membrii Rotaract sunt tineri care își doresc să crească alături de comunitățile din care fac parte. În acest sens sunt organizate diferite tipuri de proiecte: comunitare, vocaționale, educaționale, ecologice. Scopul acestor proiecte este de a promova spiritul rotaractian, de a ajuta la dezvoltarea comunităților și de a susține elitele.

Ce facem pentru noi?

Activitatea rotaractiană presupune și o serie de activități menite să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a membrilor săi, astfel încât aportul acestora în comunitățile din care fac parte să fie unul semnificativ. Leadership-ul este unul din elementele cheie al dezvoltarii, iar cu ajutorul clubului Rotary, tinerii rotaractieni își pot dezvolta și îmbunătăți această abilitate. În acest sens, membrii Rotaract pot lua parte la diferite activități precum RYLA (Rotary Youth Leadership Awards), Youth Exchange, forumuri și traininguri vocaționale. Alte oportunități de dezvoltare pentru tineri sunt granturile Rotary și bursele de cercetare în domeniul păcii.

 

Activitatea interbelică

În primăvara anului 1929, la Bucureşti ia fiinţă primul Club Rotary din România, din iniţiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit şi cel dintâi preşedinte. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary în două mari oraşe ale ţării - Cluj şi Timişoara. Scopurile şi idealurile rotariene sunt înţelese şi acceptate de elita intelectuală a ţării, din toate domeniile de activitate - ştiinţă, artă, afaceri - rezultatul fiind înfiinţarea a încă şase cluburi la Arad, Braşov, Câmpina, Cernăuţi, Iaşi şi Ploieşti. Cu nouă cluburi, în anul 1936, se creează Districtul românesc, care primeşte numarul 84.

Efectul activităţilor şi acţiunilor rotariene începe să se vadă pe întreg teritoriul ţării: proiecte educaţionale şi din domeniul sănătăţii copiilor, de căutare de locuri de muncă pentru tineri bolnavi sau cu handicap, dar şi de construcţia unui refugiu pentru schiori în munţi. Dar, în plin avânt, mişcarea rotariană este interzisă, în 1939, de catre regimurile autoritare în toată zona central-est-europeană.

Formarea noului District 2241

În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiintează Clubul Rotary Bucureşti. Ca şi prima dată, el va fi urmat imediat de cluburile din Cluj şi Timişoara, pentru ca în luna iunie 1996 să existe în România 13 cluburi, care faceau parte din Districtul 1160 din Paris.

Primul Club Rotaract a luat naștere în anul 1994 în București, fiind urmat în 1995 de Cluj. Urmând modelul rotarian, în anul 2002 s-a înființat Districtul Rotaract format din DRR (District Rotaract Representative), DRR ales pentru anul următor(Incomming DRR) secretar, trezorier, asistenți zonali și reprezentant ERIC (European Rotaract Information Centre).

În prezent, Districtul cuprinde 54 de cluburi în România și unul în Chișinău, este organizat în 6 zone și numără peste 950 de membri.