Rotaract este cea mai activă comunitate de tineri din Romania! Servește mai presus de sine!

Despre Rotaract District 2241

Rotaract este aripa tânără a Rotary, o comunitate internațională de tineri profesioniști cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, care oferă acestora un cadru de dezvoltare personală prin implicarea în rezolvarea nevoilor fizice și sociale ale comunităților lor.

Membrii Rotaract, prezenți în număr de peste 290.000 în lume și 177 de țări, sunt organizați în cluburi locale care fac parte dintr-un efort global de a aduce pacea și înțelegerea în lume. Asta îi face adevarați "parteneri de serviciu" și membri cheie în familia Rotary.

Fiecare Club Rotaract face parte dintr-o organizaţie districtuală Rotaract, condusă de catre un Reprezentant ales anual (DRR- District Rotaract Representative), care coordonează activitatea districtului și echipa de board districtual. Organizaţia districtuală planifică atât conferinţe regionale, cat si pe cele districtuale, dezvoltă proiecte diverse, organizează traininguri şi seminarii pentru membrii săi şi sprijină evenimente speciale cu scopul de a strânge legăturile dintre cluburi.

Cele peste 60 de Cluburi din România și Republica Moldova formează împreună Districtul 2241 – Rotaract România și Republica Moldova.

Cine sunt și ce fac membrii Rotaract?

Membrii Rotaract sunt tineri care își doresc să se dezvolte alături de comunitățile din care fac parte. Prin proiectele pe care le organizăm, comunitare, educaționale, vocaționale, sociale sau ecologice, promovăm spiritul rotaractian, contribuim la evoluţia comunităţilor locale şi sprijinim formarea de lideri în diverse domenii.

Cluburile Rotaract se întrunesc în şedinte săptămânale în care se planifică proiecte, vizitează alte cluburi sau desfăşoară activităţi socio-culturale şi workshop-uri de dezvoltare profesională. În afara şedinţelor, Rotaractienii au ocazia să se implice în proiecte comunitare sau vocaţionale, să participe la seminarii şi conferinţe naţionale sau internaţionale, unde au ocazia să cunoască tineri de elită din toate colţurile lumii, deoarece Rotaract înseamnă, înainte de toate, unitate și prietenie.

Activitatea rotaractiană presupune și o serie de activități menite să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a membrilor săi, astfel încât aportul acestora în comunitățile din care fac parte să fie unul semnificativ. Leadership-ul este unul din elementele cheie al dezvoltarii, iar cu ajutorul clubului Rotary, tinerii rotaractieni își pot dezvolta și îmbunătăți această abilitate. În acest sens, membrii Rotaract pot lua parte la diferite activități precum RYLA (Rotary Youth Leadership Awards), Youth Exchange, forumuri și traininguri vocaționale. Alte oportunități de dezvoltare pentru tineri sunt granturile Rotary și bursele de cercetare în domeniul păcii.

Către cine este deschisă Comunitatea Rotaract?

Comunitatea Rotaract este deschisă oricărui tânăr cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani care dovedește zilnic, prin exemplul personal, că are abilităţi de lider și este dornic să se implice, dezvoltând implicit comunitatea din care face parte. De regulă, intrarea într-un Club Rotaract presupune depunerea unei scrisori de intenție, împreună cu un CV și o recomandare din partea unui membru Rotaract sau Rotary. Ulterior, tânărul intră într-o perioadă de probă care poate dura între 3 și 6 luni, timp în care are șansa să dovedească dorința sa de implicare și felul în care aplică valorile Rotary în viața de zi cu zi. În urma perioadei de probă, prin votul unanim și pozitiv al membrilor clubului, tânărul devine membru de drepturi depline în comunitatea Rotaract.

De asemenea, comunitatea Rotaract, prin Districtul 2241, este deschisă către organizații care împărtășesc obiective și valori comune și împreună cu care să poată dezvolta proiecte care să vină în sprijinul comunității.

Scurt istoric al Districtului 2241 România și Republica Moldova

În primăvara anului 1929, la Bucureşti ia fiinţă primul Club Rotary din România, din iniţiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit şi cel dintâi preşedinte. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary în două mari oraşe ale ţării - Cluj şi Timişoara. Scopurile şi idealurile rotariene sunt înţelese şi acceptate de elita intelectuală a ţării, din toate domeniile de activitate - ştiinţă, artă, afaceri - rezultatul fiind înfiinţarea a încă şase cluburi la Arad, Braşov, Câmpina, Cernăuţi, Iaşi şi Ploieşti. Cu nouă cluburi, în anul 1936, se creează Districtul românesc, care primeşte numarul 84.

Efectul activităţilor şi acţiunilor rotariene începe să se vadă pe întreg teritoriul ţării: proiecte educaţionale şi din domeniul sănătăţii copiilor, de căutare de locuri de muncă pentru tineri bolnavi sau cu handicap, dar şi de construcţia unui refugiu pentru schiori în munţi. Dar, în plin avânt, mişcarea rotariană este interzisă, în 1939, de catre regimurile autoritare în toată zona central-est-europeană. În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiintează Clubul Rotary Bucureşti. Ca şi prima dată, el va fi urmat imediat de cluburile din Cluj şi Timişoara, pentru ca în luna iunie 1996 să existe în România 13 cluburi, care faceau parte din Districtul 1160 din Paris.

Primul Club Rotaract a luat naștere în anul 1994 în București, fiind urmat în 1995 de Cluj. Urmând modelul rotarian, în anul 2002 s-a înființat Districtul Rotaract format din DRR (District Rotaract Representative), DRR ales pentru anul următor (Incomming DRR), secretar, trezorier, asistenți zonali și reprezentant ERIC (European Rotaract Information Centre). Astăzi, datorită evoluției organizației, boardul districtual numără peste 20 de membri.

În prezent, Districtul 2241 România și Republica Moldiva cuprinde peste 60 de cluburi Rotaract și este organizat în 6 zone teritoriale.