FLORI PENTRU BUNICI

Proiect organizat de catre Rotaract Club București Cișmigiu in perioada 06 Jul 2017 - 01 Jan 1970


Nevoia

Proiect social. Proiectul se adresează în special comunității de bătrâni din căminele destinate lor dar și membrilor clubului; câștigul fiind către ambele parți. Numărul de persoane care beneficiază de acest proiect se ridică undeva la ordinul zecilor in funcție de fiecare ediție și de căminul ales

Proiectul a fost gândit in contextul în care majoritatea activităților sociale se adresează copiilor și multe proiecte îi vizează în mod direct. Astfel , am considerat că ne putem îndrepta atenția asupra altei categorii de vârstă  Am ales ca și grup țintă bătrânii din centrele de vărstnici, aceștia fiind izolați de lumea exterioară, petrecand tot timpul in interiorul căminului.  Am remarcat faptul că in urma diferitelor evenimente din sălile de ballroom rămân flori care se aruncă ulterior,  am considerat că este o risipă și că de acele flori pot bucura bătrânii.

Obiective SMART

Flori pentru bunici iși dorește să aducă aproape generații. Ne propunem să ducem flori si voie bună bătrânilor din centre, în aceeași masură petrecând și puțin timp cu ei. Ca și implementare proiectul iși dorește să aibă cât mai multe ediții și să răzbească în fața timpului. Nu ne dorim să aibă o dată de finalizare ba mai mult ne dorim să fie un proiect in permanentă derulare și permanentă căutare de sponsori. Persoanele responsabile de buna desfășurare a proiectului trebuie să asigure florile, să găsească un centru de bătrâni dornic să ne primescă și să aducă energie pozitivă. Proiectul nu are un buget propriu zis, el fiind gândit ca oferirea de flori rămase în urma petrecerilor din diferite saloane de evenimente. De menționat faptul că în cadrul celor trei ediții am oferit pe lângă flori și fructe iar în cea din urmă ediție, cu ajutorul sponsorilor, am putut oferi și cărti. Ideea de a dona  cărți centrului a venit chiar din partea bătrânilor care ne-au marturisit că le-ar placea să citească, însă nu dispun de materiale. Ca și metode de realizare a proiectului am folosit contacte de la diferite ballroom-uri, cupluri de proaspăt căsătoriți care să ne ofere aranjamentele florale rămase în urma petrecerii. De transportul lor către centrul de bătrâni s-au ocupat voluntarii din club. Numărul de bătrâni caruia ne-am adresat până în prezent se ridică la aproximtiv 50 de bătrâni in prima si ce-a de-a treia editie si 30 de bătrâni la cea de-a doua. Rezultatele au fost vizibile încă din primele momente petrecute în centru, bătranii au fost nespus de bucuroși să primescă vizita noastră. Au ramas de-a dreptul impresionați când au văzut că le vom dărui flori . Timpul oferit de către voluntari a fost cu totul răsplătit de seninătatea din priviri și de sfaturile primite . Sentimentul de împlinire desăvârșită a venit o dată cu cea de-a treia ediție când am revenit la unul din centre iar bătrânii ne-au recunoscut și ne-au spus că ne așteptau să îi mai vizităm și că se bucură că ne-am ținut de promisiune.

Concluzionând, puținul oferit de noi este multiplicat de nevoia bătrânilor de a petrece timp și de a întreține conversații cu persoane din afara centrului.

Proiectul are nevoie de parteneriate sigure și solide .
 
 

 În cadrul proiectului i-am avut drept parteneri pe : So.Si.Se.Sa , Rotaract Club Vaslui, Hortifruct, cuplurile de proaspăt căsătoriți care au donat florile.

Rezultate

Considerăm că obiectivele inițiale au fost îndeplinite si mai mult am decoperit recompense neașteptate. Ceea ce am avut de oferit a adus inzecit mai multă bucurie bătrânilor decât ne-am fi așteptat. Cuplurile de tineri proaspăt căsătoriți au putut face o primă faptă bună iar voluntarii au cules zâmbetele de pe buzele bătrânilor la primirea florilor. În urma proiectului am format o relație foarte bună cu cei de la centru și cu bătrănii. Am reușit să le ducem bătrânilor pe lângă flori, fructe și cărți; am reușit să petrecem puțin timp cu ei și să discutăm despre diferte teme. Cel mai bun feed-back l-am primit din partea bătrânilor care ne repetau fiecăruia în parte că ne mai așteaptă să îi vizităm.

 

Impact

Proiectul este gândit ca o succesiune de ediții, acesta având până în prezent 3 versiuni. „Flori pentru bunici” își dorește să aibă continuitate, să viziteze cât mai multe centre de bătrâni și să implice cât mai mulți voluntari. Considerăm că acest proiect poate fi sustenabil dacă se găsesc parteneriate de încredere în ceea ce privește nevoia de flori. Suntem de părere că acest proiect are un impact foarte mare asupra bunăstării bătrânilor. Nu trebuie să neglijăm rolul important al stabilității și bunăstării emoționale în evolutia diferitelor boli și trebuie să fim conștienți de aportul pe care îl aduce vizita noastră in acest sens. În urma acestui proiect, la beneficiari ii putem include și pe voluntari care pleacă cu multă satisfacție după discuțiile și timpul petrecut la centru. Pe termen lung ne dorim să formăm un obicei din a petrece timp cu cei bătrâni, să nu îi mai izolăm, să nu îi uitam. Ne-ar bucura să arătăm cât mai multor oameni că putem aduce aproape chiar și generații născute la distantă de aproape un secol.

Promovarea proiectului va fi realizată prin intermediul canalelor online precum Facebook, Instagram, pagina Clubului Rotaract Cișmigiu.